Un himne pel món...

" Un himne per no guanyar" LLuís Llach



Aprofitant que l'any 2008 va ésser L'ANY INTERNACIONAL DE LES LLENGÜES, l'Aula d'Acollida vàrem participar en el FESTIVAL DE NADAL amb un petit muntatge . Vam confeccionar aquest powerpoint amb imatges de diferents indrets del món i amb la música de Lluís Llach . Mentre es veia aquest power van sortir 9 parelles alumne -professor a l'escenari . Cada parella deia una paraula ( primer la deia el profe amb la llengua pròpia de l'alumne i després l'alumne la traduïa al català ).Les nou paraules escollides i les llengües pròpies dels alumnes varen ésser aquestes :
Confiança ( en wòlof ), respecte ( en romanès ), justícia(en xinès), esperança ( en romanès), somni ( en gallec), il·lusió ( en amazic), tendresa ( en castellà), amor ( en mapadungun) i pau(en àrab ). Era la nostra manera de dir BON NADAL i el nostre CANT A LA DIVERSITAT . Aprofitem per donar les Gràcies als alumnes i profes que hi van participar : El Ben del Senegal, l'Adrian de Romania,la Lina de Xina, la Dounia de Polònia -per part de mare -i del Marroc-per part de pare-,
l'Esther de Galícia, l' Abdelmajid del Marroc (Bereber),el Juan David de Colòmbia ,el Vicente de Xile , la Nàdia del Marroc , el Josep de Música , la Mai i la Lali de Socials , les Núries d'anglès, l'Enrique d'Educació Física, la Mercè de Castellà , el Jaume de l' Aula Oberta i la Teresa de l 'Aula d' Acollida .
I un agraïment especial per al Tino que ens va deixar aquestes imatges tan boniques.

FELIÇ 17 !!!! I continuem fent arrelar i enlairar SOMNIS!!!


El bloc "Artquímia" ha complert el seu 8è aniversari el gener del 2017. Vam néixer tímidament,com a bloc d'AA, la tardor del 2008 a l'INS Estany de la Ricarda del Prat i ens vam presentar de debò el gener de l'any 2009. Des del curs 2009-2010 fins al curs 2010-2011 vam continuar amb molta il.lusió a l'INS Gabriela Mistral de Sant Vicenç dels Horts . I el curs 2011-2012 vam retornar al Prat, començant una nova etapa a l'INS Salvador Dalí.
El més important de tot és que seguim pensant que QUALSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL :-).

Per això a l'aula d'acollida- i a partir d'ara a l'aula ordinària- hi van néixer i hi naixeran paraules ....El curs 2007-2008 hi va néixer la paraula "BABELARTQUÍMIA.CAT". La vàrem presentar en públic per SANT JORDI com a preludi de la nostra EXPOSICIÓ DE TITELLES . Es una paraula de significat obert i plural .
I un dels seus significats és aquest :
"Babelartquímia" és una invitació a buscar entre totes i tots noves fórmules d'ensenyament i aprenentatge per atendre tots els móns personals, creatius i diversos que existeixen a les aules d'aquest jove segle XXI .
El curs 09-10 la paraula"BABELARTQUÍMIA.CAT" va ser presentada en el I CONGRÉS DE PRÀCTIQUES EDUCATIVES INNOVADORES AL BAIX LLOBREGAT.
Si vols saber què hi vàrem dir clica aquí :
El dol migratori a l'aula d'acollida
El juliol vam participar a la 20a Escola d'Estiu de la FUNDACIÓ SERGI de Girona dins del Seminari "Repercussions del procés migratori en la salut emocional i mental des d'un enfocament social i comunitari ."
I el curs 2010-2011 ens va regalar un començament màgic:
El mes d'octubre vam participar a les Jornades NOS+ALTRES 2010 de Figueres.
El novembre al VII Simposi de LLengua i Immigració de Girona i al 29è Festival Internacional de titelles de Bilbao ("IV Encuentro Internacional de títeres en femenino")
El gener de l'11 vam iniciar un nou projecte d'AA batejat amb el nom "Equipatges singulars, equipatges universals". També vam col·laborar amb les jornades "Sant Vicenç divers" que organitzava el Centre de Normalització Lingüística de Sant Vicenç dels Horts.
I... celebràrem la primavera de l'11 amb l'activitat quinzenal "Esmorzars, jocs i paraules"
A partir del setembre de l'11 vam iniciar una nova etapa:
De l'Aula d'Acollida a l'Aula Ordinària. Al nou institut no hi ha AA i aprofitarem tota la riquesa apresa en aquests 6 cursos d'acollida, per compartir-la a l'aula ordinària.
Estem molt contents d'haver retornat al Prat, la ciutat on va néixer el bloc.
També ens fa molta il·lusió i alegria dir-vos que el 28 de juny del 12 vam participar a la III Jornada de Titelles i Educació presentant de nou "Babelartquímia.cat",El dol migratori a l'aula d'acollida. Trobareu la crònica de la Jornada a les revistes online PUTXINEL·LII i TITERESANTE(la 1a en català i la 2a en castellà). El comentari sobre la nostra intervenció el podeu llegir en un paràgraf sota de la 3a imatge :).
El curs 12-13, un part d'artquímia va haver de sumar forces per poder guanyar una batalla molt especial i
l'altra part va continuar fent relalitat UTOPIES: El novembre del 12 va començar el curs-projecte pilot "CAPSES D'ANADA I TORNADA, del jo al nosaltres" i va donar resultats molt bonics.També vàrem presentar el projecte al "V Encuentro de Títeres en Femenino" de Bilbao. Teniu la informació a la part superior del marge dret del bloc.Esperem que us agradi :) !!!
El curs 13-14 el projecte va continuar i el 22 d'abril vam poder estar de nou a peu d'aula:
Una altra batalla guanyada !!!!!

El curs 14-15 el projecte de les capses es va convertir en un Seminari de treball molt enriquidor i fructífer.I personalment, els alumnes de 1rC i Aula Oberta de l'INS Salvador Dalí del Prat de Llobregat van fer ben seu el projecte : Moltes gràcies, GROCS!

El curs 16-17 iniciem una nova etapa a l'INS Barcelona-Congrés . Retornem a l'Aula d'Acollida, a l'origen on va començar tot ...

Continuem el camí amb coratge i entusiasme:

Som aprenents de VIDA !!!!


MOLTES GRÀCIES A TOTES LES PERSONES QUE ENS HEU ACOMPANYAT I AJUDAT A TIRAR ENDAVANT

"FEM L'ESCAMOT DELS QUI MAI NO RECULEN"

Joan Salvat-Papasseit


AMISTAT,una bella paraula.



Els amics ..., UN GRAN TRESOR !
Coneixeu el llibre EL MÓN GROC de l'Albert Espinosa ?
EL MÓN GROC (si creus en els somnis ,es faran realitat) és un lllibre que em va arribar a les mans per atzar, com les millors coses de la vida ...Tinc la sort d'haver conegut un munt de "grocs"..i entre ells.. TOT L'ALUMNAT QUE HE ANAT I VAIG CONEIXENT A L'AULA D'ACOLLIDA . Si voleu saber qui són ELS GROCS haureu de llegir el llibre.

"Artquímia" estima la MÚSICA, la POESIA i les PARAULES ...


"LA PARAULA ÉS L'ARMA MÉS PODEROSA " Ramon Llull

"Com una font, a voltes, LA PARAULA
diu els secrets del món" Joan Vinyoli

"FER CRÉIXER LES COSES DIENT-LES: HEUS AQUÍ EL MIRACLE" Palau i Fabre

"L'ETERNITAT NOMÉS VIU EN L'EFÍMER" Diego Jesús Jiménez

"M'EXALTA EL NOU I M'ENAMORA EL VELL" J.V Foix

"AUNQUE NO TE OLVIDA UN RECUERDO,QUE YA TE ACOMPAÑA UN SUEÑO" Jesús Lizano

"...És veritat: cantar esponja el cor i ajuda a estimar...Darrera el simple entreteniment, hi ha unes profundes ganes d'educar. Les cançons ens han d'ajudar a unir coses ben desaparellades:les classes socials, les diferents cultures i els diferents pobles.(..)Cantar és un llenguatge universal" Xesco Boix

"La utopia és una forma de caminar" E.Galeano

"Cal aprendre a estimar les diferències" Joan Fuster

"La solidaritat és la tendresa dels pobles " Gioconda Belli





diumenge, 30 de gener del 2011

On vas amb les banderes i avions ?


ON VAS

(CANÇÓ SENSE NOM)


On vas amb les banderes i avions

i tot el cercle de canons

que apuntes al meu poble?


On vas amb la vergonya per galons,

i en el fusell, hi duus la por,

que apuntes al meu poble?


On vas quan ja l'infant

no vol jugar

perquè el carrer

vessa de sang

i ets tu qui l'omples?


On vas quan ja l'infant

no pot mirar

ni el blau del mar

ni aquell cel clar

i ets tu qui el borres?


Lluís Llach


Més cosetes per treballar el Dia escolar de la Noviolència i la Pau demà .
I ho farem a partir d'aquesta cançó de LLuís Llach i de la proposta d'un blog que ens agrada molt : ABECEDARIS

I Trobada Cultural Marroc -Espanya

Font : CAIRE- EF

"I Trobada Cultural Marroc Espanya; un patrimoni històric i cultural comú"

El Consell d'Eivissa, l'Associació de Residents Marroquins El Mediterrani, i els ajuntaments de Sant Josep i Sant Antoni en col·laboració amb la Universitat Multidisciplinària de Tetuan col·laboren en la "I Trobada Cultural Marroc Espanya; un patrimoni històric i cultural comú" que es desenvolupa a Eivissa aquest cap de setmana.
Més informació : CAIRE-EF

30 de gener, DIA DE LA PAU ....

Avui és el dia escolar de LA NO VIOLÈNCIA i LA PAU .
Demà en parlarem a l'aula ...
Us deixem amb un link a la Fundació per la Pau d'on podreu treure un munt de propostes i idees per treballar el tema .
I també amb un vídeo molt il·lustratiu, fet per alumnes, que sintonitza malauradament en la situació actual del nostre planeta .
Nosaltres, ja ho sabeu que ens agrada caminar per les paraules, i demà ho farem per la paraula PAU . D'entrada , ens imaginem LA PAU en una cruïlla infinita de camins que tenen en comú una altra paraula: LA DIGNITAT .


dissabte, 29 de gener del 2011

SA POBLA A GRÀCIA 2011

Viu la cultura popular i acosta't avui al barri de Gràcia de Barcelona
Font: El Periòdico.cat

Sa Pobla és un municipi mallorquí situat entre la serra de Tramuntana i la badia d'Alcúdia. Els dies 16 i 17 de gener va celebrar els Foguerons de Sant Antoni, la seva festa més important i més antiga, perquè data del segle XIV. Passada la ressaca festiva i apagades les últimes brases de les fogueres, més de 300 poblers i pobleres desembarquen avui al cor de Barcelona per recrear una altra vegada la seva revetlla illenca al barri de Gràcia amb fogueres, música i gastronomia.

Sa Pobla a Gràcia combina cultura popular i gastronomia. ARXIU

La cita de Sa Pobla a Gràcia va camí de convertir-se en una tradició. Ho avalen un total de 19 edicions. Per caldejar l'ambient, el folk mallorquí sonarà als mercats del barri al matí (12.00 h). Amb els Xeremiers de Mallorca a l'Abaceria i amb els Sonadors dels Vuit Vents, al de la LLibertat

A la tarda, amb les fogueres ja muntades a diverses places i carrers del barri, l'espectacle de titelles Estrelletes, de la companyia Teresetes Migjorn, entretindrà els més petits al pati de la seu del districte (plaça de la Vila de Gràcia. 17.15 hores), on un parell d'hores després sonaran els instruments dels xeremiers i la banda de flautins La Sacairada (19.30 h), començarà la cercavila d'entitats de cultura popular de Sa Pobla i de Gràcia (20.00 h) i per fi, quan ja s'hagi fet de nit (21.30 h), arribaran l'encesa de les fogueres, les revetlles, els irònics glosadors i una de les atraccions més populars de la festa, un banquet gastronòmic de llonganisses, sobrassades, botifarrons i llom cuinat a la brasa. Amb l'escalfor de les fogueres i amb l'estómac servit, els grups Caliu i Balladors de Lluc oferiran balls i cants mallorquins a la plaça de la Virreina (23.00 h).

dijous, 27 de gener del 2011

FORMACIÓ EN EDUCACIÓ HOLÍSTICA

Font: Educació 22

Trobant camins que ja són nous
8 passes senzilles


Des de la creació i la vivència
amb els peus a terra i la mirada a l'infinit,
trobem camins vora les estrelles
trobem camins que ja són nous,
passes senzilles
que prenen la direcció del nostre cor
passes senzilles
per entrar a buscar el nostre tresor
per aprendre'ns en el mar de la vida
per connectar-nos amb l'alegria
del recordar el que ja sabem.

8 passes senzilles és un recorregut ludo-vivencial per posar la creació en moviment, explorar-nos i experimentar eines integrals que atenen a la persona com un tot indivisible: cos, ment i esperit.

FORMACIÓ EN EDUCACIÓ HOLÍSTICA a Barcelona
Si vols més informació: Educació 22 . Des de la CREACIÓ I LA VIVÈNCIA


dimarts, 25 de gener del 2011

La funció terapèutica de la poesia

La poesia, al cap i a la fi, deu tenir aquesta funció terapèutica:
superar les agressions de la vida a cops de paraules.


Guillem Viladot (Agramunt, Urgell 1922-Barcelona 1999)

dilluns, 24 de gener del 2011

IL·LUSTRACIÓ PER A TUNÍSIA ...

Il·lustració de Gwenda Kaczor

Per a Tunísia ... la PAU ...SÍ !!! ...I DE LA MÀ DE LA DIGNITAT .

diumenge, 23 de gener del 2011

Estimats alumnes de l'Estany de la Ricarda !!!

Il·lustració d'Hèléne Terlien
Estem de proves ..aprenent a fer vídeos i de moment no en sabem de posar música - per això ho compensem amb aquesta il·lustració i li afegirem la musiqueta -
Segurament us farà il·lusió recordar alguns dels MOLTs moments compartits ..
" Hi ha fils invisibles que mouen el món i veus càlides- com les vostres- que arrelen dins l'aire"

Yann Tiersen - La Valse D'Amélie [Piano Version] .mp3


Found at bee mp3 search engine


dissabte, 22 de gener del 2011

Cap a nous paradigmes educatius ...

D'ací i d'allà ens arriba informació de jornades, conferències, etc que tenen en comú el fet de repensar l'educació perquè de veritat, l'escola, sigui per a tothom.
Us en posem dos exemples:
1. El primer ens ve d' Eivissa i són una sèrie de conferències molt interessants englobades en el títol : Parlant d'educació: una escola per a tothom.
Aquí en teniu el díptic: Díptic Aprep 2011
2. El segon ens ve de la Fundació SERGI de Girona que organitza una jornada sobre escoles alternatives el mes de febrer sota el títol REPENSEM L’ESCOLA. Reflexió a partir de les experiències de les escoles alternatives.
Per a més informació : Fundació SERGI

Documental Tunísia ...

Font: Mapa Sonor

Aquí teniu un documental ("Silencioses i en palaus" ) sobre aquest país veí de l'altre cantó del mar
que ha decidit acabar amb la Dictadura de Ben Alí.

Silencioses i en palaus from mapasonor on Vimeo.





Enllaç

Vicent Andrés Estellés, Pep Gimeno "El botifarra" i Miquel Gil

Aquests dies , a Barcelona, hem pogut disfrutar d'un bell espectacle teatral al Romea( " Poseu-me les ulleres" basat en la vida i obra del nostre gran poeta Estellés) i d'un magnífic concert ahir - al Petit Palau- dels cantants Pep Gimeno "El Botifarra" i del Miquel Gil .
Hem tingut el País Valencià més a prop ...
Aquí en teniu dos tastets sonors ...



divendres, 21 de gener del 2011

BON CAP DE SETMANA I BONA FESTA MAJOR D'HIVERN

Hola nois i noies !!!!

Ja ho hem comentat aquests dies a l'aula que aquest cap de setmana hi ha la vostra Festa Major d'hivern . Mireu-vos el programa i segur que trobareu moltes coses per fer . Dilluns en parlem i m'expliqueu tot el que heu vist i descobert de nou .
Programa FESTA MAJOR D'HIVERN de SANT VICENÇ DELS HORTS

dijous, 20 de gener del 2011

Encara hi ha algú monolingüe al segle XXI ?

De fa temps seguim el bloc Aprendre LLengües de L'Enric Serra : Ens agrada molt !
I avui hi hem trobat una entrada titulada : "Senat de fireta" que ens agradaria compartir amb vosaltres .
Aquí en teniu el link : SENAT DE FIRETA

dimarts, 18 de gener del 2011

TUNÍSIA ....

Perquè Tunísia torni a recuperar la PAU des de la LLIBERTAT ...

لأن تونس تعافى من الحرية والسلام

dilluns, 17 de gener del 2011

El món a les teves mans

El món a les teves mans és una minisèrie documental de 13 capítols que projecta una mirada sobre el fet migratori des de la perspectiva dels infants, fills de famílies immigrants. Així, els i les protagonistes del programa són 13 nens i nenes d’entre 9 i 12 anys, descendents de pares i mares immigrants residents a la província de Barcelona. http://elmonalesmans.minisites.xtvl.tv/programa

Aquí en teniu una mostra:

diumenge, 16 de gener del 2011

THIS LAND IS YOUR LAND, Woody Guthrie

Grupo ELEUTERIO QUINTANILLA


Quan vàrem participar en el VII SIMPOSI LLENGUA I IMMIGRACIÓ que va tenir lloc el novembre de 2010 a Girona, vam conèixer aquest grup que es dedica a elaborar materials per a una educació INTERCULTURAL I ANTIRACISTA . Visiteu la seva pàgina web perquè és molt interessant i us en podeu descarregar alguns materials per treballar-los a l'aula.
GRUPO ELEUTERIO QUINTANILLA


Després d'una troballa poètica, una de musical

Música per acompanyar el camí per les paraules, per sentir-ne el batec ...
CD. " Gotas del tiempo" de Pablo Peláez ( Tema: "Viaje de Alicia")

dissabte, 15 de gener del 2011

" Paraules al vent "

Troballa poètica de cap de setmana

Deu ser aquest dia de SOL qui ha fet que trobéssim aquest projecte tan interessant a l'entorn del fet poètic . Us deixem amb el link perquè segur que us agradarà :
La poesia és tendresa

divendres, 14 de gener del 2011

BON CAP DE SETMANA !!!

Il·lustració de Takeji Fujishima

dijous, 13 de gener del 2011

SOCIETAT, VIDA I HISTÒRIA EN CATALÀ A SANT VICENÇ DELS HORTS


En quina llengua escrivien les cartes d'amor a les seves parelles els soldats vicentins durant la guerra?
Si voleu saber la resposta a aquesta pregunta i a moltes més, heu d'anar a veure aquesta exposició que s'inaugurarà el proper divendres 21 de gener a Ca l'Aragall.
Per saber-ne més : " Societat, vida i història en català a Sant Vicenç dels Horts"

dimecres, 12 de gener del 2011

Gràcies, Marta !!!!

La Marta de l'Aula Oberta ens ha fet conèixer aquest vídeo tan "xulo" del grup "La tresca i la Verdesca" .
Sap que tot el que tingui relació amb els titelles ens agrada ...
Disfruteu-lo també vosaltres !!!
Compte !!! Després de veure el vídeo és probable que no toqueu de peus a terra però això no és pas dolent :)))

Sols té importància allò que no has fet encara ...


Sols té importància allò
que no has fet encara.
El que ja has fet és
fugitiu,
independent de tu.


Montserrat Abelló (Tarragona 1918)

dimarts, 11 de gener del 2011

I ...aquest noi és el MAJID !!!!

Ei , Majid !!! A hores d'ara deus estar fent 3r d'ESO ...
Encara tens tant d'entremaliat com d'imaginatiu ????
Que et vagi molt bé aquest curs !!!

Un gener ple de SOMNIS ...

Il·lustració de Ronald Companoca

El tercer dia de classe del mes de gener... trobo al blog PINZELLADES AL MÓN una entrada que diu Il·lustrant els somnis i n'agafo aquesta il·lustració que m'ha agradat molt .
La il·lustració connecta amb la nostra aula d'acollida i amb el principal propòsit d'aquest nou 2011: ENDAVANT AMB ELS SOMNIS !!!!
Ara per ara , com a la imatge, estem observant...el visible i l'invisible ...
Després de l'observació vindrà la intuïció i, finalment, L'ACCIÓ : Aquest NOU projecte que estem
acabant de dibuixar i que us el donarem a conèixer a finals de mes .
Tenia raó el Majid ( un alumne de l'AA de l'altre institut) quan un dia va dir :
" A l'aula d'acollida donem corda al català i també als somnis "

dilluns, 10 de gener del 2011

TRADICIONÀRIUS 2011, els colors de les músiques de casa...

Font: CAT( Centre Artesà Tradicionàrius )

24 edició FESTIVAL FOLK INTERNACIONAL
TRADICIONÀRIUS

del 14.1.2011 al 15.4.2011

Per conèixer els colors de les músiques de casa ...aquest és un bon FESTIVAL :)

El proper 14 de gener de 2011 engega la 24a edició del Festival Tradicionàrius amb els veterans Ministrers de la Vila Nova que ja fa més de quinze anys que anuncien a tothom que un altre cicle de música folk s’apropa; seguit d’un nou espectacle conjunt entre La Mata de Jonc, Jordi Molina i Enric Canada, Cants a Tenora, i de la presentació de l’últim treball dels Trilla, Folk sense clofolla.

Fins al 15 d’abril, podreu gaudir de més de 40 concerts i diverses activitats al C.A.T. i a d’altres escenaris d’arreu.

Per a més informació podeu consultar el programa de mà en pdf

I us deixem amb un tastest sonor del grup per ballar el primer dia ( TRILLA)


diumenge, 9 de gener del 2011

FELIÇ 11, MAITE

Mirall
Alegria
Intuïció
Tendresa
Esperança

Haver-te trobat va ser com un mirall ... que retornava amb molta força:alegria, intuïció, tendresa i esperança.
Feliç 2011 !!!!!
Des del GABRIELA : T'enyorem :))))...
Petons , il·lusions i abraçades !!!!!

" Estic contenta d'haver-te conegut a l'AA l'any passat i m'agradaria molt poder-te tornar a veure aquest any" (Jihad)
" Bon any nou ! i que et vagi molt bé al nou centre" ( Fàtima)
" Feliç 2011 !!! M'agradaria que estessis aquí ...( Nabil)
" Hola ! Som el Mohamed Ikiss i el Hamza Ribhi i ens farà molta il·lusió el dia que vinguis a visitar-nos a l'aula d'acollida"


Dentro la tasca di un qualunque mattino ...

Dentro la tasca di un qualunque mattino, Gian Maria Testa

Dentro la tasca di un qualunque mattino
dentro la tasca ti porterei
nel fazzoletto di cotone e profumo
nel fazzoletto ti nasconderei
dentro la tasca di un qualunque mattino
dentro la tasca ti nasconderei
e con la mano, che non vede nessuno,
e con la mano ti accarezzerei

salirà il sole del mezzogiorno
passerà alto sopra di noi
fino alla tasca del pomeriggio
ti porto ancora
se ancora mi vuoi

salirà il sole del mezzogiorno
e passerà alto, molto sopra di noi,
fino alla tasca del pomeriggio
dall'altra tasca ti porto
se vuoi

dentro la tasca di un qualunque mattino
dentro la tasca ti porterei
nel fazzoletto di cotone e profumo
nel fazzoletto ti nasconderei

dentro la tasca di un qualunque mattino
dentro la tasca ti nasconderei
e con la mano, che non vede nessuno,
e con la mano ti accarezzerei
e con la mano, che non vede nessuno,
con questa mano ti saluterei

Anem transitant per les paraules tal i com us havíem dit ...per sentir-ne el batec.
Avui ens ha plagut de fer-ho per les paraules en italià d'aquesta cançó :)


dissabte, 8 de gener del 2011

Romania enceta el mes de gener al D'AQUÍ D'ALLÀ

Després de la programació dedicada al Marroc (setembre), l'Equador (octubre), la Xina (novembre) i Colòmbia (desembre), gener és el mes de Romania al canal 33 de Televisió de Catalunya. Pel·lícules, reportatges, documentals, entrevistes i debats tenen com a protagonistes, al llarg d'aquest mes, la comunitat romanesa de Catalunya, la seva cultura i el seu país de procedència.

Amb el projecte "D'aquíd'allà", Televisió de Catalunya vol compartir el seu espai amb les noves comunitats que conformen la Catalunya actual. Per això, el canal 33 s'acosta a Romania durant aquest mes de gener amb un ampli ventall de programes.

dijous, 6 de gener del 2011

Un regal de reis per compartir demà a l'aula ...

Els tres Reis de l'Orient ens han portat de regal el descobriment d'un grup de teatre d'ombres anomenat "Asombras" que ha creat un espectacle("Sombras del mundo") i pinta bonic de bonic. De moment, ens conformem en fer-ne un petit tast virtual , però si vénen a actuar per terres catalanes els anirem a veure.
Abans de marxar, els Reis, també ens han deixat escrit en un paper un poema que parla sobre ells.
Aquí us el posem :

Pel camins dels records els reis viatgen,
cerquen l’antic miracle abandonat.
No tenen pàtria, ni nació, ni estat,
ni és a cap diccionari el seu llenguatge.

Vénen d’orient, la terra dels tresors,
on el sol del foc nou es fa vivent.
Cavalquen del passat fins al present
seguint un llarg estel de mil colors.

Deixen un rastre de joguets perduts
i una espurna de somnis de gener
als balcons abaltits del meu carrer.

Després, sempre una mica decebuts,
de com va el món, però amb l’esperança encesa
retornen al cel blau de la infantesa.
Júlia Costa

dimarts, 4 de gener del 2011

ESPEREM MERAVELLES :))) !!! Per terra,mar i aire.

Il·lustració de Renie Britenbucher

Il·lustració de Mathias Adolfsson
Il·lustració de Martin la Spina

Espero meravelles
a cada cantonada.
Hi ha alegria
en l’aire.
El sol m’omple
els ulls.

El meu presagi
és una línia
contra el sol,
un punt en l’horitzó.

Montserrat Abelló

Esperem meravelles per terra, mar i aire !!!

Sí, sí...esteu llegint bé . Hem encetat l'any amb la il·lusió d'un nou projecte -el primer que neix al Gabriela Mistral !-i que tan aviat com el tinguem ben enllestit us el comunicarem .

De moment, només us podem dir que el projecte té COR :) ...i quan ja tingui CARA I ULLS us en demanarem la col·laboració des d'aquí, d'allà i de més enllà...

Ja ho veieu, estem sota l'efecte de la il·lusió i esperem meravelles ...

Per això aquest poema preciós de la Montserrat Abelló i sobre les il·lustracions de ciutats...així és com també les veiem quan esperem LES MERAVELLES ...





dilluns, 3 de gener del 2011

ESTIMAT SALVAT PAPASSEIT !!!!

Si l'hivern ha entrat de la mà d'aquesta exposició sobre SALVAT PAPASSEIT és un bon auguri :)).
Ja ho sabeu que a l'AA "Artquímia" estimem la poesia i per descomptat ELS I LES POETES ... Salvat n' és un per la seva poesia i la seva persona . No en va, en més d'una ocasió hem utilitzat els seus versos .
Pels temps que malauradament corren, en tornem a destacar els que tenim en una part de l'encapçalament del bloc:

" FEM L'ESCAMOT DELS QUI MAI NO RECULEN"

SALVAT PAPASSEIT, EXPOSICIÓ ARTS SANTA MÒNICA, CLAUSTRE del 23 XII 10 al 3 IV 11
L’empenta rebel, la poesia entusiasta, radiant i optimista de Salvat-Papasseit creix constantment. L’aventura poètica es transforma en l’exposició al Claustre d’Arts Santa Mònica:

L’exposició planteja un recorregut cronològic que permet reconstruir de manera visual el procés que conforma la biografia vital, intel•lectual i estètica del poeta català Joan Salvat-Papasseit (1894-1924), assenyalant la seva aportació al caràcter ideològic de la primera avantguarda —literària i plàstica— a Catalunya.

L’exposició es vertebra en tres espais bàsics, a partir de la metàfora de les arquitectures simbòliques que representen l’evolució del poeta: L’ATENEU, lloc de formació i de col•lectivitat política que representa el temps del despertar de la consciència social i de la primera literatura periodística de Salvat; LA GALERIA, un àmbit de relació amb el món de l’art i els artistes a través de les Galeries Laietanes on treballa Salvat, espai de recepció de l’avantguarda europea; EL SANATORI, darrera arquitectura del poeta relacionada amb el temps de convalescència i reclusió física i estètica.

Cinc artistes contemporanis participen d’aquest recorregut realitzant una lectura personal sobre l’obra, el pensament ideològic i les relacions culturals del poeta: Francesc Abad, Isabel Banal-Jordi Canudas, Domènec i Eloi Puig han realitzat un projecte específic per l’exposició posant de relleu la vigència i la creativitat del poeta i la seva escriptura ètica.


Comissariat: Pilar Bonet i Maia Creus


Organitza: Arts Santa Mònica - Institució de les Lletres Catalanes Col•labora: Edicions 62

diumenge, 2 de gener del 2011

EL DAYAN I LA KIARA DE COLÒMBIA ( Palmira)



Hola Dayan,

M'ha fet molta il·lusió trobar-te aquesta tarda i poder-te ensenyar les aventures del projecte "BABELARTQUÍMIA.CAT" .
He demanat a PANTZERKI ( El centre de titelles de Bilbao) que m'enviïn el programes del festival perquè us en vull donar un per cadascun de vosaltres a la propera trobada que fem al Prat .
Espero que et faci també il·lusió veure aquestes dues fotos ...i em fa gràcia publicar tot el que fa referència al teu titella KIARA .

El titella Kiara

La Kiara va néixer a Palmira(Colòmbia) el desembre de l’any 2000. La seva afició és menjar plàtans fregits, ous, arròs i cafè. Pel que fa als seus gustos musicals, li agrada escoltar “ballenato” .Quan la convido a passejar sempre vol anar al zoo. El que no li agrada gens ni mica és dutxar-se i estudiar.

La seva carrera artística va començar quan va fer un càsting per ser cantant i el va guanyar. A partir d’aquell moment, sempre ha fet concerts per tot el territori nacional i internacional. Quan va anar a Santo Domingo a fer un dels concerts més importants de la seva carrera, es va enamorar d’un altre lloro que es diu Tango. Un mes més tard el Tango i la Kiara vivien junts a Palmira. Al principi, la relació era una meravella fins que un dia el Tango va tenir un petit accident: va caure i a l’intentar aixecar-se, va veure la seva imatge reflectida en un mirall. Des d’aquell dia el Tango es va enamorar d’ell mateix. La Kiara al principi estava molt trista però es va refer. A l’actualitat viu feliç i contenta amb els seus germans i comparteix tot el que té amb ells.

Què simbolitza el meu titella?

La Kiara titella simbolitza tot l’afecte i tota l’enyorança que sento per la Kiara de veritat, la meva llora de Colòmbia. Simbolitza tots els records que tinc d’ella i el que m’he avorrit per no poder ser amb ella.

Quan vaig venir a Catalunya no me la vaig poder emportar. Ara, quan xatejo amb les meves tietes de Colòmbia, la puc veure a través de la webcamp i em sento molt feliç .

David, 3r ESO ( Colòmbia )

Que et vagi molt i molt bé el teu treball de recerca !!!!!!

Petons de colors :)))


L'ESCOLA EN CATALÀ, ARA I SEMPRE .

Font : Plataforma per la llengua

La sentència del Tribunal Suprem sobre l’escola catalana és un atac a la convivència i la cohesió social que la Plataforma per la Llengua rebutja.

La Plataforma per la Llengua rebutja frontalment la sentència del Tribunal Suprem que pretén obligar la Generalitat de Catalunya a imposar també el castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu, la qual cosa comportaria l'acabament del programa d'immersió lingüística.

(....)

Per tot plegat:

- La Plataforma per la Llengua anuncia una campanya de gran abast en defensa del model educatiu català. Aquesta campanya vol ser unitària i hi estan convidades totes les entitats, federacions i sindicats de l'àmbit educatiu. Les primeres accions d'aquesta campanya seran:

a) Un gran acte públic pel mes de febrer que es concretarà properament, que, entre altres qüestions, vol posar en evidència la situació de discriminació i segregació social que la sentència i la seva interpretació poden generar, especialment envers les persones que no tenen el català com a llengua primera.

Si vols continuar llegint : Plataforma per la llengua

Ja heu fet la carta als Reis ?????

Il·lustració de Mònica Carretero

Apa, si encara no heu fet la carta als Reis, no mandregeu més i poseu fil a l'agulla ...
Melcior, Gaspar i Baltasar a hores d'ara deuen anar força atabalats perquè em sembla que han rebut un allau de cartes .
Que us portin de tot i més !!!!!! Fins i tot una mica de carbó que no passa res i ben bo que està :))))


dissabte, 1 de gener del 2011

SOMRIURES I POESIA PEL PRIMER DIA DE L'ANY


La primera il·lustració és d'Ingrid Tusell i la segona d'Andry Tatarko. Les hem tretes de dos blocs que seguim dia i dia i que ens agraden moooolt : Bibliopoemes i Pinzellades al món .
I ara un versos sufís per començar l'any amb un SOMRIURE IMMENS i "caminant:) " per la paraula " ALEGRIA" per sentir-ne el batec ...

" A nosaltres que, sense copa ni vi, estem contents,
a nosaltres que, deshonrats o lloats, estem contents,
ens demanen: ¿En què acabareu?;
a nosaltres que, sense acabar en res, estem contents."
MAWLANÀ JALAL AL-DIN RUMÍ