Hi ha fils invisibles que mouen el món i veus càlides que arrelen dins l'aire...
Un himne pel món...
Aprofitant que l'any 2008 va ésser L'ANY INTERNACIONAL DE LES LLENGÜES, l'Aula d'Acollida vàrem participar en el FESTIVAL DE NADAL amb un petit muntatge . Vam confeccionar aquest powerpoint amb imatges de diferents indrets del món i amb la música de Lluís Llach . Mentre es veia aquest power van sortir 9 parelles alumne -professor a l'escenari . Cada parella deia una paraula ( primer la deia el profe amb la llengua pròpia de l'alumne i després l'alumne la traduïa al català ).Les nou paraules escollides i les llengües pròpies dels alumnes varen ésser aquestes :
Confiança ( en wòlof ), respecte ( en romanès ), justícia(en xinès), esperança ( en romanès), somni ( en gallec), il·lusió ( en amazic), tendresa ( en castellà), amor ( en mapadungun) i pau(en àrab ). Era la nostra manera de dir BON NADAL i el nostre CANT A LA DIVERSITAT . Aprofitem per donar les Gràcies als alumnes i profes que hi van participar : El Ben del Senegal, l'Adrian de Romania,la Lina de Xina, la Dounia de Polònia -per part de mare -i del Marroc-per part de pare-,
l'Esther de Galícia, l' Abdelmajid del Marroc (Bereber),el Juan David de Colòmbia ,el Vicente de Xile , la Nàdia del Marroc , el Josep de Música , la Mai i la Lali de Socials , les Núries d'anglès, l'Enrique d'Educació Física, la Mercè de Castellà , el Jaume de l' Aula Oberta i la Teresa de l 'Aula d' Acollida . I un agraïment especial per al Tino que ens va deixar aquestes imatges tan boniques.
FELIÇ 17 !!!! I continuem fent arrelar i enlairar SOMNIS!!!
El bloc "Artquímia" ha complert el seu 8è aniversari el gener del 2017. Vam néixer tímidament,com a bloc d'AA, la tardor del 2008 a l'INS Estany de la Ricarda del Prat i ens vam presentar de debò el gener de l'any 2009. Des del curs 2009-2010 fins al curs 2010-2011 vam continuar amb molta il.lusió a l'INS Gabriela Mistral de Sant Vicenç dels Horts . I el curs 2011-2012 vam retornar al Prat, començant una nova etapa a l'INS Salvador Dalí.
El més important de tot és que seguim pensant que QUALSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL :-).
Per això a l'aula d'acollida- i a partir d'ara a l'aula ordinària- hi van néixer i hi naixeran paraules ....El curs 2007-2008 hi va néixer la paraula "BABELARTQUÍMIA.CAT". La vàrem presentar en públic per SANT JORDI com a preludi de la nostra EXPOSICIÓ DE TITELLES . Es una paraula de significat obert i plural .
I un dels seus significats és aquest :
"Babelartquímia" és una invitació a buscar entre totes i tots noves fórmules d'ensenyament i aprenentatge per atendre tots els móns personals, creatius i diversos que existeixen a les aules d'aquest jove segle XXI .
El curs 09-10 la paraula"BABELARTQUÍMIA.CAT" va ser presentada en el I CONGRÉS DE PRÀCTIQUES EDUCATIVES INNOVADORES AL BAIX LLOBREGAT.
Si vols saber què hi vàrem dir clica aquí :
El dol migratori a l'aula d'acollida
El juliol vam participar a la 20a Escola d'Estiu de la FUNDACIÓ SERGI de Girona dins del Seminari "Repercussions del procés migratori en la salut emocional i mental des d'un enfocament social i comunitari ."
I el curs 2010-2011 ens va regalar un començament màgic:
El mes d'octubre vam participar a les Jornades NOS+ALTRES 2010 de Figueres.
El novembre al VII Simposi de LLengua i Immigració de Girona i al 29è Festival Internacional de titelles de Bilbao ("IV Encuentro Internacional de títeres en femenino")
El gener de l'11 vam iniciar un nou projecte d'AA batejat amb el nom "Equipatges singulars, equipatges universals". També vam col·laborar amb les jornades "Sant Vicenç divers" que organitzava el Centre de Normalització Lingüística de Sant Vicenç dels Horts.
I... celebràrem la primavera de l'11 amb l'activitat quinzenal "Esmorzars, jocs i paraules"
A partir del setembre de l'11 vam iniciar una nova etapa:
De l'Aula d'Acollida a l'Aula Ordinària. Al nou institut no hi ha AA i aprofitarem tota la riquesa apresa en aquests 6 cursos d'acollida, per compartir-la a l'aula ordinària.
Estem molt contents d'haver retornat al Prat, la ciutat on va néixer el bloc.
També ens fa molta il·lusió i alegria dir-vos que el 28 de juny del 12 vam participar a la III Jornada de Titelles i Educació presentant de nou "Babelartquímia.cat",El dol migratori a l'aula d'acollida. Trobareu la crònica de la Jornada a les revistes online PUTXINEL·LII i TITERESANTE(la 1a en català i la 2a en castellà). El comentari sobre la nostra intervenció el podeu llegir en un paràgraf sota de la 3a imatge :).
El curs 12-13, un part d'artquímia va haver de sumar forces per poder guanyar una batalla molt especial i
l'altra part va continuar fent relalitat UTOPIES: El novembre del 12 va començar el curs-projecte pilot "CAPSES D'ANADA I TORNADA, del jo al nosaltres" i va donar resultats molt bonics.També vàrem presentar el projecte al "V Encuentro de Títeres en Femenino" de Bilbao. Teniu la informació a la part superior del marge dret del bloc.Esperem que us agradi :) !!!
El curs 13-14 el projecte va continuar i el 22 d'abril vam poder estar de nou a peu d'aula:
Una altra batalla guanyada !!!!!
El curs 14-15 el projecte de les capses es va convertir en un Seminari de treball molt enriquidor i fructífer.I personalment, els alumnes de 1rC i Aula Oberta de l'INS Salvador Dalí del Prat de Llobregat van fer ben seu el projecte : Moltes gràcies, GROCS!
El curs 16-17 iniciem una nova etapa a l'INS Barcelona-Congrés . Retornem a l'Aula d'Acollida, a l'origen on va començar tot ...
Continuem el camí amb coratge i entusiasme:
Som aprenents de VIDA !!!!
MOLTES GRÀCIES A TOTES LES PERSONES QUE ENS HEU ACOMPANYAT I AJUDAT A TIRAR ENDAVANT
"FEM L'ESCAMOT DELS QUI MAI NO RECULEN"
Joan Salvat-Papasseit
AMISTAT,una bella paraula.
Els amics ..., UN GRAN TRESOR !
Coneixeu el llibre EL MÓN GROC de l'Albert Espinosa ?
EL MÓN GROC (si creus en els somnis ,es faran realitat) és un lllibre que em va arribar a les mans per atzar, com les millors coses de la vida ...Tinc la sort d'haver conegut un munt de "grocs"..i entre ells.. TOT L'ALUMNAT QUE HE ANAT I VAIG CONEIXENT A L'AULA D'ACOLLIDA . Si voleu saber qui són ELS GROCS haureu de llegir el llibre.
"Artquímia" estima la MÚSICA, la POESIA i les PARAULES ...
"LA PARAULA ÉS L'ARMA MÉS PODEROSA " Ramon Llull
"Com una font, a voltes, LA PARAULA
diu els secrets del món" Joan Vinyoli
"FER CRÉIXER LES COSES DIENT-LES: HEUS AQUÍ EL MIRACLE" Palau i Fabre
"L'ETERNITAT NOMÉS VIU EN L'EFÍMER" Diego Jesús Jiménez
"M'EXALTA EL NOU I M'ENAMORA EL VELL" J.V Foix
"AUNQUE NO TE OLVIDA UN RECUERDO,QUE YA TE ACOMPAÑA UN SUEÑO" Jesús Lizano
"...És veritat: cantar esponja el cor i ajuda a estimar...Darrera el simple entreteniment, hi ha unes profundes ganes d'educar. Les cançons ens han d'ajudar a unir coses ben desaparellades:les classes socials, les diferents cultures i els diferents pobles.(..)Cantar és un llenguatge universal" Xesco Boix
"La utopia és una forma de caminar" E.Galeano
"Cal aprendre a estimar les diferències" Joan Fuster
"La solidaritat és la tendresa dels pobles " Gioconda Belli
divendres, 30 de setembre del 2011
L'escola verda de BALI, un altre món és possible !!!
I tant de bo, de mica en mica,el color verd impregni més entorns del planeta terra.
Per saber-ne més :L'escola verda de Bali
dijous, 29 de setembre del 2011
"La identitat és un vestit que et fas a mida "
Saïd El Kadaoui va néixer al Marroc el 1975 i viu a Catalunya des dels set anys. Ara dirigeix al seu fill Elies unes cartes carregades de tendresa, ironia i humor, però sobretot d’intel·ligència i esperit crític. Una visió nova i valenta de les migracions, la relació entre nosaltres i els altres, la identitat personal i el sentiment de pertinença a una cultura, o a més d’una.
Ja som prou presoners. De cadenes, en trobaràs pertot arreu. Som esclaus de les formes i el fons. Les cadenes són les nostres ombres fidels. Molts dels ulls que et miren t’empresonen perquè no t’entenen. Fuig, fill. La identitat és un vestit que tu et fas a mida. Tu ets el teu sastre. Vesteix-te amb gust, fill. (I no oblidis dir que sóc el teu pare).
Cartes al meu fill, Saïd El Kadaoui
Saïd El Kadaoui Moussaoui va néixer a Beni Sidel (Nador, el Marroc) el 1975 i es va instal·lar a Catalunya als set anys. Llicenciat en Psicologia i màster en Psicopatologia i Psicoteràpia psicoanalítica, treballa com a psicòleg a l’Hospital de Dia d’adolescents de Gavà i ha col·laborat i col·labora com a docent en diversos màsters i postgraus de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat Ramon Llull, a part d’impartir conferències en nombroses institucions. Les seves classes i conferències giren a l’entorn de la salut mental en contextos de migració i identitat, adolescència i migració.
Com a escriptor, ha publicat la novel·la Límites y fronteras (2008) i col·labora regularment amb el diari Público, a part d’escriure altres articles per a El Periódico de Catalunya i altres mitjans.
dimecres, 28 de setembre del 2011
"Com milllorar l'èxit educatiu de l'alumnat immigrat ?"
Com millorar l'èxit educatiu de l'alumnat d'origen immigrat?
El dimecres 28 de setembre a les 18.30h a la Sala Cotxeres del Palau Robert, la Fundació Jaume Bofill us convida a un acte en què es debatrà a fons sobre aquesta qüestió.
Malgrat els esforços dels darrers anys en l'acollida de l'alumnat nouvingut i l'atenció a la diversitat cultural, els resultats educatius de l'alumnat d'origen immigrat continuen essent majoritàriament dolents. És evident que aquesta realitat respon a molts factors, però quins d'aquests factors es poden combatre des dels centres educatius? La predisposició a aprendre té molt a veure amb aspectes emocionals i relacionals... els tenim prou en compte en els nostres centres? Sabem detectar les pràctiques educatives generadores d'exclusió dins els centres? Quin rol hi tenim els docents? Com és la relació que tenim amb l'alumnat d'origen immigrat?
Per encetar el debat, Pep Gratacós (professor i tutor d'aula d'acollida a l'Institut Pere Alsius de Banyoles) i Pilar Ugidos (mestra i directora de l'Escola Miquel Bleach de Barcelona), presentaran el llibre Diversitat cultural i exclusió escolar. Dinàmiques educatives, relacions interpersonals i actituds del professorat, publicat dins la col·lecció Conciutadania Intercultural.
També participaran:
Najat El Hachmi , escriptora
Xavier Besalú , professor de pedagogia de la Universitat de Girona
Inscripció a l'acte
Més sobre la col·lecció
Adquisició o descàrrega del llibre
dilluns, 26 de setembre del 2011
Som pous de paraules ...
de paraules
que malden per eixir-ne.
Montserrat Abelló (Tarragona 1918)
"Artquímia" estima les paraules i us animem a participar en la campanya "La paraula en català que més estimo"que proposen des de Somescola.cat
Somescola.cat convida tots els centres educatius a sumar-se a l’activitat “La paraula en català que més estimo” que celebrem en motiu del Dia Europeu de les Llengües, el 26 de setembre. Consisteix a fer una crida a alumnes, professors i famílies per tal que ens facin arribar la seva paraula preferida en català. Poden fer-ho en el format que vulguin (a través d’un dibuix, un mural, una fotografia, un audiovisual...) i fer-ho arribar per correu electrònic a info@somescola.cat. Les aportacions es penjaran al web de Somescola.cat per tal de mostrar el suport dels participants als 30 anys del model d’escola catalana.
" Per un país de tots, l'escola en català "
Taula rodona: "Per un país de tots, l'escola en català"
Aula Magna de la Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585,
08007 Barcelona
Catalunya
El dilluns 26 de setembre, amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, Somescola.cat organitza la taula rodona 'Per un país de tots, l'escola en català'. En la taula, integrada per professionals i experts del món educatiu, es parlarà del paper de la llengua en l'escola catalana.
En la conversa hi intervindran Joaquim Arenas, pedagog, Montserrat Cortés, professora de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, Ignasi Vila, professor de la Universitat de Girona i Montserrat Company, mestra.
L'acte tindrà lloc a les 19h a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona i és obert a tothom. Al llarg del debat es projectarà un vídeo amb els missatges de diversos catalanòfils d’arreu del món a favor del model d’immersió lingüística de Catalunya.
diumenge, 25 de setembre del 2011
La gestió de la diversitat lingüística en un centre educatiu
La gestió de la diversitat lingüística en un centre educatiu
Pere Mayans, Cap del Servei d'Immersió i Ús de la Llengua del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i estudiant de la primera edició del Postgrau en Gestió de la diversitat lingüística i cultural presentarà el seu projecte final de postgrau, que porta per títol: "La gestió de la diversitat lingüística en un centre educatiu".
L’acte es fa en el marc del Dia Europeu de les Llengües, que se celebra cada any el 26 de setembre.
La doctora Maite Puigdevall, directora acadèmica del Postgrau i professora dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC, explicarà els objectius, l'estructura i els continguts d’aquest Postgrau, que es realitza amb la col·laboració de la Càtedra de Multilingüisme Linguamón-UOC.
Més informació:
En el context de la mundialització, en què el multilingüisme ha deixat de ser excepcional i ha esdevingut la norma en les famílies, els espais urbans, les institucions i les empreses, es fa cada cop més necessari de desenvolupar maneres de gestionar activitats i organitzacions que tinguin en compte aquesta realitat. De fet, el multilingüisme ja ha esdevingut una qüestió estratègica per a les grans empreses i per a institucions com la Unió Europea. Igualment, els ajuntaments i altres institucions locals, les entitats solidàries, les cooperatives de treballadors, les petites i mitjanes empreses, cada cop tenen més necessitat de desenvolupar criteris d’ús de diverses llengües i incorporar serveis multilingües de cara als clients, els treballadors o els col·lectius a qui serveixen. Els treballadors d’aquestes organitzacions han d’abordar el tema del multilingüisme en els projectes que dissenyen i en els processos organitzatius. L’objecte d’aquest postgrau és facilitar-los la formació que necessiten en aquest aspecte.
Lloc
Institut d'Estudis Catalans (Sala Nicolau d'Olwer)
C/ del Carme, 47
08001 Barcelona
Hora
18.30h
divendres, 23 de setembre del 2011
BONA FESTA MAJOR 2011 !!!
El Prat de LLobregat i Barcelona de FESTA MAJOR aquest cap de setmana .
Tornarem a l'aula dimarts vinent i ens explicarem quines coses hem vist i descobert...a ambdues ciutats .
Mireu-ne la programació i a gaudir !!!
Festa Major del prat 2011
Mercè 2011
MOLT BONA FESTA MAJOR 2011 !!!
dilluns, 19 de setembre del 2011
Festival Àsia 2011
Si voleu conèixer la programació, hi ha propostes molt interessants:
Festival Àsia 2011
I aquí teniu el vídeo de promoció per fer-ne un petit tast.
dissabte, 17 de setembre del 2011
AMERIKANUAK
El documental va ser presentat en el festival de cinema de Donostia l'any passat .
Aquí teniu un vídeo de la televisió basca que parla sobre ell i el tràiler.
amerikanuak (teaser) from Berde Produkzioak on Vimeo.
Allunyar-nos nord enllà
Torna el Festival Internacional de titelles a Charleville ( França )
Mireu tot el que s'hi cou aquests dies :Festival Mondial des theatres de Marionettes
I també aquest bonic vídeo :
dimecres, 14 de setembre del 2011
"Se l'han quedat els xinos!", Exposició que s'inaugura demà al Prat de Llobregat
Projecte guanyador de la VI Beca Fotografia i Societat que vol descobrir la comunitat xinesa a través d'un treball d'investigació periodístic.
Què hi ha darrere dels tòpics que coneixem? Són, els xinesos, realment tan treballadors com aparenten? Estan sempre treballant o també tenen els seus “hobbys” i passatemps? A casa, barregen el menjar tradicional xinès amb cuina espanyola? Pretén abordar, també, qüestions com la nacionalitat i analitza on són les fronteres que ens fan ser d'un país o d'un altre.
Podeu visitar l'exposició del 15 de setembre al 9 d'octubre.
Podeu visitar el blog del projecte: http://www.selhanquedatelsxinos.com/
dimarts, 13 de setembre del 2011
dilluns, 12 de setembre del 2011
"Quinze lliçons sobre el llenguatge", Jesús Tusón
sinopsis
La lliçó magistral de Jesús Tuson. Un elogi del llenguatge. Un cant a la intel·ligència humana.
Després de tota una vida a la Universitat, Jesús Tuson es buida en un llibre imprescindible. Un assaig lliure i global sobre el llenguatge, aquest regal únic que la natura ens ha fet a nosaltres, els humans.
"La facultat del llenguatge és una dotació natural exclusiva de l'espècie humana. Els sapiens, doncs, ni ens podem pensar, ni tan sols imaginar, sense el llenguatge, perquè aquest forma part inalienable de l'univers mental que ens fa ser com som. Sense el tresor lingüístic, ens trobaríem de cop en un passat ben llunyà, potser a una distància aproximada de sis milions d'anys, constituint una espècie probablement paral·lela a la dels actuals ximpanzés. No és aquest, el cas."
dissabte, 10 de setembre del 2011
Ens trobem al Bulevard de la paraula !!!!
Aquí teniu tota la informació : Setmana del llibre en català
Festa per la LLIBERTAT : 11 del 9 de l'11
Òmnium Cultural organitza, com cada any amb motiu de la Diada Nacional, activitats festives, reivindicatives i populars arreu de Catalunya. Entre aquestes, destaca la festa més multitudinària organitzada per la societat civil catalana, la Festa per la Llibertat al passeig Lluís Companys de Barcelona (Arc de Triomf).
Els visitants trobaran activitats al llarg de tot el dia: des dels tallers infantils del matí (10.30 h) fins al concerts de la tarda (19.00 h), passant pel dinar popular i la música d’Oriol Canals (14.00 h). Cada any són milers les persones que es concentren en aquest espai festiu i reivindicatiu. L’any 2010 van ser més de 50.000 les persones que van passar-hi al llarg de tot el dia.
Al vespre, el concert de la Festa per la Llibertat és la cita obligada de milers de persones, sobretot joves, que posen punt final a la jornada. Aquest 2011 el cartell l’encapçala la música d'Obrint Pas, La Troba Kung-Fú, i Quart Primera. El concert s’iniciarà a les 19.00 h i clourà la jornada passada la mitjanit.
divendres, 9 de setembre del 2011
"Cartas de las golondrinas "
www.btvnoticies.cat
Per saber-ne més ...
diumenge, 4 de setembre del 2011
SOM ESCOLA . CAT
Somescola.cat
El Tribunal Suprem espanyol ha dictat tres sentències que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. Aquest fet atempta clarament contra un dels elements bàsics de l’escola catalana, un model que ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys i gràcies al qual la nostra societat gaudeix d’un bon nivell d’educació i cohesió social.
Davant d’això, les persones, entitats i centres educatius sotasignats.
JO, NO ACATO !!!
Jo no acato la sentència contra el català': mil 'm'agrada' per hora
Una pàgina creada a Facebook aquest dissabte al matí per rebutjar la sentència del Suprem i la interlocutòria del TSJC aconsegueix gairebé 7.000 'like' en 7 hores
Barcelona | Actualitzada el 03/09/2011 19:54
"La immersió lingüística és l'única esperança per a la supervivència del català i l'única via per assegurar la cohesió social del país. Si ara acatem estarem firmant la sentència de mort de més de 1.000 anys de llengua i cultura catalanes. És l'hora de ser lliures. I tenim pressa, molta pressa!". Amb aquest argument de partida s'ha creat la pàgina Jo no acato la sentència contra el català a Facebook.