Un himne pel món...

" Un himne per no guanyar" LLuís Llach



Aprofitant que l'any 2008 va ésser L'ANY INTERNACIONAL DE LES LLENGÜES, l'Aula d'Acollida vàrem participar en el FESTIVAL DE NADAL amb un petit muntatge . Vam confeccionar aquest powerpoint amb imatges de diferents indrets del món i amb la música de Lluís Llach . Mentre es veia aquest power van sortir 9 parelles alumne -professor a l'escenari . Cada parella deia una paraula ( primer la deia el profe amb la llengua pròpia de l'alumne i després l'alumne la traduïa al català ).Les nou paraules escollides i les llengües pròpies dels alumnes varen ésser aquestes :
Confiança ( en wòlof ), respecte ( en romanès ), justícia(en xinès), esperança ( en romanès), somni ( en gallec), il·lusió ( en amazic), tendresa ( en castellà), amor ( en mapadungun) i pau(en àrab ). Era la nostra manera de dir BON NADAL i el nostre CANT A LA DIVERSITAT . Aprofitem per donar les Gràcies als alumnes i profes que hi van participar : El Ben del Senegal, l'Adrian de Romania,la Lina de Xina, la Dounia de Polònia -per part de mare -i del Marroc-per part de pare-,
l'Esther de Galícia, l' Abdelmajid del Marroc (Bereber),el Juan David de Colòmbia ,el Vicente de Xile , la Nàdia del Marroc , el Josep de Música , la Mai i la Lali de Socials , les Núries d'anglès, l'Enrique d'Educació Física, la Mercè de Castellà , el Jaume de l' Aula Oberta i la Teresa de l 'Aula d' Acollida .
I un agraïment especial per al Tino que ens va deixar aquestes imatges tan boniques.

FELIÇ 17 !!!! I continuem fent arrelar i enlairar SOMNIS!!!


El bloc "Artquímia" ha complert el seu 8è aniversari el gener del 2017. Vam néixer tímidament,com a bloc d'AA, la tardor del 2008 a l'INS Estany de la Ricarda del Prat i ens vam presentar de debò el gener de l'any 2009. Des del curs 2009-2010 fins al curs 2010-2011 vam continuar amb molta il.lusió a l'INS Gabriela Mistral de Sant Vicenç dels Horts . I el curs 2011-2012 vam retornar al Prat, començant una nova etapa a l'INS Salvador Dalí.
El més important de tot és que seguim pensant que QUALSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL :-).

Per això a l'aula d'acollida- i a partir d'ara a l'aula ordinària- hi van néixer i hi naixeran paraules ....El curs 2007-2008 hi va néixer la paraula "BABELARTQUÍMIA.CAT". La vàrem presentar en públic per SANT JORDI com a preludi de la nostra EXPOSICIÓ DE TITELLES . Es una paraula de significat obert i plural .
I un dels seus significats és aquest :
"Babelartquímia" és una invitació a buscar entre totes i tots noves fórmules d'ensenyament i aprenentatge per atendre tots els móns personals, creatius i diversos que existeixen a les aules d'aquest jove segle XXI .
El curs 09-10 la paraula"BABELARTQUÍMIA.CAT" va ser presentada en el I CONGRÉS DE PRÀCTIQUES EDUCATIVES INNOVADORES AL BAIX LLOBREGAT.
Si vols saber què hi vàrem dir clica aquí :
El dol migratori a l'aula d'acollida
El juliol vam participar a la 20a Escola d'Estiu de la FUNDACIÓ SERGI de Girona dins del Seminari "Repercussions del procés migratori en la salut emocional i mental des d'un enfocament social i comunitari ."
I el curs 2010-2011 ens va regalar un començament màgic:
El mes d'octubre vam participar a les Jornades NOS+ALTRES 2010 de Figueres.
El novembre al VII Simposi de LLengua i Immigració de Girona i al 29è Festival Internacional de titelles de Bilbao ("IV Encuentro Internacional de títeres en femenino")
El gener de l'11 vam iniciar un nou projecte d'AA batejat amb el nom "Equipatges singulars, equipatges universals". També vam col·laborar amb les jornades "Sant Vicenç divers" que organitzava el Centre de Normalització Lingüística de Sant Vicenç dels Horts.
I... celebràrem la primavera de l'11 amb l'activitat quinzenal "Esmorzars, jocs i paraules"
A partir del setembre de l'11 vam iniciar una nova etapa:
De l'Aula d'Acollida a l'Aula Ordinària. Al nou institut no hi ha AA i aprofitarem tota la riquesa apresa en aquests 6 cursos d'acollida, per compartir-la a l'aula ordinària.
Estem molt contents d'haver retornat al Prat, la ciutat on va néixer el bloc.
També ens fa molta il·lusió i alegria dir-vos que el 28 de juny del 12 vam participar a la III Jornada de Titelles i Educació presentant de nou "Babelartquímia.cat",El dol migratori a l'aula d'acollida. Trobareu la crònica de la Jornada a les revistes online PUTXINEL·LII i TITERESANTE(la 1a en català i la 2a en castellà). El comentari sobre la nostra intervenció el podeu llegir en un paràgraf sota de la 3a imatge :).
El curs 12-13, un part d'artquímia va haver de sumar forces per poder guanyar una batalla molt especial i
l'altra part va continuar fent relalitat UTOPIES: El novembre del 12 va començar el curs-projecte pilot "CAPSES D'ANADA I TORNADA, del jo al nosaltres" i va donar resultats molt bonics.També vàrem presentar el projecte al "V Encuentro de Títeres en Femenino" de Bilbao. Teniu la informació a la part superior del marge dret del bloc.Esperem que us agradi :) !!!
El curs 13-14 el projecte va continuar i el 22 d'abril vam poder estar de nou a peu d'aula:
Una altra batalla guanyada !!!!!

El curs 14-15 el projecte de les capses es va convertir en un Seminari de treball molt enriquidor i fructífer.I personalment, els alumnes de 1rC i Aula Oberta de l'INS Salvador Dalí del Prat de Llobregat van fer ben seu el projecte : Moltes gràcies, GROCS!

El curs 16-17 iniciem una nova etapa a l'INS Barcelona-Congrés . Retornem a l'Aula d'Acollida, a l'origen on va començar tot ...

Continuem el camí amb coratge i entusiasme:

Som aprenents de VIDA !!!!


MOLTES GRÀCIES A TOTES LES PERSONES QUE ENS HEU ACOMPANYAT I AJUDAT A TIRAR ENDAVANT

"FEM L'ESCAMOT DELS QUI MAI NO RECULEN"

Joan Salvat-Papasseit


AMISTAT,una bella paraula.



Els amics ..., UN GRAN TRESOR !
Coneixeu el llibre EL MÓN GROC de l'Albert Espinosa ?
EL MÓN GROC (si creus en els somnis ,es faran realitat) és un lllibre que em va arribar a les mans per atzar, com les millors coses de la vida ...Tinc la sort d'haver conegut un munt de "grocs"..i entre ells.. TOT L'ALUMNAT QUE HE ANAT I VAIG CONEIXENT A L'AULA D'ACOLLIDA . Si voleu saber qui són ELS GROCS haureu de llegir el llibre.

"Artquímia" estima la MÚSICA, la POESIA i les PARAULES ...


"LA PARAULA ÉS L'ARMA MÉS PODEROSA " Ramon Llull

"Com una font, a voltes, LA PARAULA
diu els secrets del món" Joan Vinyoli

"FER CRÉIXER LES COSES DIENT-LES: HEUS AQUÍ EL MIRACLE" Palau i Fabre

"L'ETERNITAT NOMÉS VIU EN L'EFÍMER" Diego Jesús Jiménez

"M'EXALTA EL NOU I M'ENAMORA EL VELL" J.V Foix

"AUNQUE NO TE OLVIDA UN RECUERDO,QUE YA TE ACOMPAÑA UN SUEÑO" Jesús Lizano

"...És veritat: cantar esponja el cor i ajuda a estimar...Darrera el simple entreteniment, hi ha unes profundes ganes d'educar. Les cançons ens han d'ajudar a unir coses ben desaparellades:les classes socials, les diferents cultures i els diferents pobles.(..)Cantar és un llenguatge universal" Xesco Boix

"La utopia és una forma de caminar" E.Galeano

"Cal aprendre a estimar les diferències" Joan Fuster

"La solidaritat és la tendresa dels pobles " Gioconda Belli





divendres, 23 d’octubre del 2009

COM RESPIRA LA MARXA MUNDIAL PER LA PAU ?

El 2 d'octubre d'aquest mes us informàvem de què començava la MARXA MUNDIAL PER LA PAU que acabarà el 2 de gener de 2010 . Ja ha passat per força llocs del món i si voleu fer una ullada de com va tot clicqueu al link : La pau és el camí
I aquí teniu la carta que s'ha fet per un món sense viloència :

CARTA PER A UN MÓN SENSE VIOLÈNCIA

La violència és una malaltia evitable

Cap Estat o individu no pot estar segur en un món insegur. Els valors de la noviolencia han passat de ser una alternativa, a convertir-se en una necessitat, tant en les intencions, com en els pensaments i en les pràctiques. Aquests valors s'expressen en la seva aplicació a les relacions entre estats, entre grups i entre individus.

Estem convençuts que l'adhesió als principis de la no violència introduirà un ordre mundial més civilitzat i pacífic, en què pugui ser realitat un govern més just i eficaç, respectuós de la dignitat humana i de la sacralitat de la vida.

Les nostres cultures, les nostres històries i les nostres vides individuals estan interconnectades i les nostres accions són interdependents. Avui com mai abans, creiem que que ens trobem davant d'una veritat: el nostre és un destí comú. Aquest destí serà determinat per les nostres intencions, les nostres decisions i les nostres accions d'avui.

Estem fermament convençuts que crear una cultura de la pau i de la no violència és un objectiu noble i necessari, tot i ser un procés llarg i difícil. Afirmar els principis enunciats en aquesta Carta és un pas de vital importància per garantir la supervivència i el desenvolupament de la humanitat i aconseguir un món sense violència.

Nosaltres, persones i organitzacions premiades amb el Nobel de la Pau,

Reafirmant el nostre compromís amb la Declaració Universal dels Drets Humans,

Preocupats per la necessitat de posar fi a la propagació de la violència en tots els nivells de la societat i, sobretot, a les amenaces que a nivell global posen en perill la mateixa existència de la humanitat,

Reafirmant que la llibertat de pensament i d'expressió està a l'arrel de la democràcia i de la creativitat,

Reconeixent que la violència es manifesta de moltes formes, ja sia com a conflicte armat, ocupació militar, pobresa, explotació econòmica, destrucció del medi ambient i prejudicis basats en la raça, la religió, el gènere o l'orientació sexual,

Reparant que la glorificació de la violència, com s'expressa a través del comerç de l'entreteniment, pot contribuir a l'acceptació de la violència com una condició normal i admissible,

Convençuts que els més perjudicats per la violència són els més febles i vulnerables;

Tenint en compte que la pau no és només l'absència de violència sinó també la presència de justícia i el benestar de la gent,

Considerant que un inadequat reconeixement de les diversitats ètniques, culturals i religioses per part dels Estats, està en l'arrel de molta de la violència que existeix en el món,

Reconeixent la urgència de desenvolupar un plantejament alternatiu a la seguretat col·lectiva basat en un sistema en què cap país, o grup de països, hagi de comptar amb les armes nuclears per a la pròpia seguretat;

Conscients de que el món necessita mecanismes globals eficients i pràctiques noviolentes de prevenció i resolució de conflictes, les quals tenen un èxit més gran quan són adoptades en la fase més precoç possible,

Afirmant que aquells que tenen investidures de poder tenen la més gran responsabilitat de posar fi a la violència, on sigui que es manifesti i de prevenir-la cada vegada que sigui possible,

Convençuts que els principis de la no violència han de triomfar en tots els nivells de la societat, així com en les relacions entre els Estats i les persones;

Fem una crida a la comunitat internacional per tal d'afavorir el desenvolupament dels següents principis:

Primer: En un món interdependent, la prevenció i el cessament dels conflictes armats entre Estats i dins dels Estats requereix una acció col·lectiva de part de la comunitat internacional. La millor manera de garantir la seguretat dels estats individuals és avançar en la seguretat global humana. Això requereix reforçar la capacitat d'implementació de l'ONU i de les organitzacions de cooperació regional.

Segon: Per aconseguir un món sense violència, els Estats han de respectar sempre l'estat de dret i honrar els seus acords jurídics.

Tercer: És essencial encaminar-se sense més retards cap a l'eliminació verificable de les armes nuclears i d'altres armes de destrucció massiva. Els Estats que tenen tals armes han de donar passos concrets cap al desarmament i adoptar un sistema de defensa que no es basi en la dissuasió nuclear. Al mateix temps els Estats han d'empenyorar-se a consolidar un règim de no proliferació nuclear, reforçar també verificacions multilaterals, protegir el material nuclear i portar endavant el desarmament.

Quart: Per reduir la violència en la societat, la producció i la venda d'armes petites i lleugeres ha de reduir-se i ser rigorosament controlada en l'àmbit internacional, estatal, regional i local. A més, ha d'existir una total i universal aplicació dels acords internacionals en matèria de desarmament, com per exemple el Tractat per a la Prohibició de Mines de 1997, i el sosteniment de nous esforços dirigits a eliminar l'impacte de les armes indiscriminades i activades per les víctimes, com per exemple les municions clúster.

Cinquè: El terrorisme mai no pot tenir justificació, perquè la violència genera violència i perquè cap acte de terror contra les poblacions civils de cap país pot ser perpetrat en nom de cap causa. La lluita contra el terrorisme no pot, tanmateix, justificar la violació dels drets humans, del dret humanitari internacional, de les normes de la societat civil i de la democràcia.

Sisè: Posar fi a la violència domestica i en les famílies exigeix el respecte incondicional de la igualtat, de la llibertat, de la dignitat i dels drets de les dones, dels homes i dels nens, de part de tots els individus i institucions de l'estat, de la religió i de la societat civil. Tals tuteles han d'incorporar-se a les lleis i a les convencions locals i internacionals.

Setè: Cada individu i Estat comparteixen la responsabilitat de prevenir la violència contra els nens i els joves, els quals representen el nostre futur comú i el nostre bé més preciat, i promoure oportunitats d'instrucció, l'accés a l'assistència sanitària primària, la seguretat personal, la tutela social i un clima afavoridor que reforci la no violència com estil de vida i no com somni utòpic. L'educació en la pau, la promoció de la no-violència i l'èmfasi en la compassió com a qualitat innata han de ser part essencial dels programes educatius a tots els nivells.

Vuitè: Prevenir els conflictes derivats de l'esgotament dels recursos naturals i, en particular, de les fonts d'aigua i d'energia exigeix que els Estats desenvolupin un rol actiu i institueixin sistemes jurídics i models dedicats a la protecció de l'ambient i a la contenció del seu consum a partir de la disponibilitat dels recursos i a les reals necessitats de l'home.

Novè: Fem una crida a les Nacions Unides i als seus Estats membres perquè promoguin un reconeixement significatiu de les diversitats ètniques, culturals i religioses : La regla d'Or d'un món no violent és: �Tracta als altres com voldries ser tractat�.

Desè: Els principals instruments polítics necessaris per forjar un món no violent són les institucions democràtiques eficaces i el diàleg basat en la dignitat, el coneixement i el compromís, conduïts en el respecte de l'equilibri entre les parts involucrades, i, on sigui apropiat, tenint també present els aspectes de la societat humana en la seva totalitat i de l'ambient natural on viu.

Onzè: Tots els Estats, institucions i individus han de donar suport als esforços per superar les desigualtats en la distribució dels recursos econòmics i resoldre grans iniquitats que creen un terreny fèrtil per a la violència. La disparitat de condicions de vida porta inevitablement a la falta d'oportunitats, i en molts casos, a la pèrdua d'esperança.

Dotzè: La societat civil, inclosos els defensors dels drets humans, els pacifistes i els activistes ambientals, ha de ser reconeguda i protegida com a essencial per a la construcció d'un món no violent, així com tots els governs han de servir als seus propis ciutadans i no al contrari. Han de crear-se les condicions per permetre i encoratjar la participació de la societat civil, en particular de les dones, en els processos polítics a nivell mundial i local.

Tretzè: Implementant els principis d'aquesta Carta, ens adrecem a tothom perquè es treballi junts per un món just i lliure de matances, en què cada un tingui el dret a no ser mort i al seu torn el deure de no donar mort a ningú.

Per remeiar totes les formes de violència, encoratgem la investigació científica en els camps de la interacció humana i del diàleg, i convidem les comunitats acadèmiques, científiques i religioses a ajudar-nos en la transició cap a una societat no-violenta i no-assassina.

Signen la Carta per a un Món sense Violència

Mairead Corrigan Maguire
Sa Santedat el Dalai Lama
Mikhail Gorbachev
Lech Walesa
Frederik Willem De Klerk
Arquebisbe Desmond Mpilo Tutu
Jody Williams
Shirin Ebadi
Mohamed ElBaradei
John Hume
Carlos Filipe Ximenes Belo
Betty Williams
Muhammad Yanus
Wangari Maathai
International Physicians for the Prevention of Nuclear War
La Creu Roja
International Atomic Energy Agency
American Friends Service Committee
International Peace Bureau