El jurat del XXè Premi Internacional Ramon Llull, reunit el 15 d'abril a Barcelona, ha decidit atorgar la distinció a Malika Ahmed Zaid, líder del moviment lingüístic, cultural i social tamazic. El jurat li ha atorgat el guardó "com a reconeixement de la seva trajectòria en la defensa i promoció de la llengua amazic i dels drets del poble tamazic així com de la seva terra en la defensa de les cultures minoritàries en l'Àfrica i d'altres continents". Com és habitual, el lliurament del premi es farà en un acte institucional la data del qual es determinarà pròximament.
Des de l'any 2004, el guardó es convoca anualment i de forma conjunta entre la Fundació Congrés de Cultura Catalana i l'Institut Ramon Llull, i està dotat amb 10.000 euros. El jurat està integrat per nou membres. Quatre d'ells són designats per l'Institut Ramon Llull i els altres quatre, per la Fundació Congrés de Cultura Catalana. El novè membre és el president del jurat, nomenat de manera rotatòria per ambdues institucions i que en aquesta edició ha estat Francesc Vallverdú, president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana. A proposta de l'IRL, formen part del jurat Isidor Marí, Joan Francesc Mira, Joaquim Molas, Sebastià Serrano, i enguany en representació de la institució, Andreu Bosch, director de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull. Per part de la Fundació en formen part Miquel Strubell, Montserrat Guibernau, Fèlix Martí i el pare Marc Taxonera.
En les darreres edicions els guardonats van ser Denise Boyer l'any passat, Michael van Walt van Praag el 2008, Alan Yates el 2007, Tilbert Stegmann el 2006, Paul Preston el 2005 i Giuspeppe Tavani el 2004.
Una trajectòria acadèmica vinculada als estudis berbers
Malika Ahmed Zaid és professora i directora de recerca i d'estudis de postgrau de la Facultat de Ciències Econòmiques i de Gestió a la Universitat Mouloud Mammeri de Tizi Ouzou, a Algèria. És especialista en economia i ciències socials i humanes. És líder del moviment lingüístic, cultural i social tamazic i els seus treballs sobre els drets de les minories són un referent internacional.
Ha dirigit nombrosos projectes de recerca en el camp dels estudis berbers (lingüística, literatura i toponímia) i de l'economia pública i del desenvolupament local. Malika Ahmed Zaid dirigeix també projectes de cooperació pluridisciplinars amb universitats estrangeres. La guardonada té un llarg currículum en publicacions sobre economia, economia pública i desenvolupament local i llengua i cultura amazigues.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada