La Platafoma per la LLengua ha inaugurat a Sabadell dues exposicions molt interessants, l'objectiu de les quals és fomentar el català com a eina de cohesió social.
El dia 3 de desembre es van inaugurar a la biblioteca Vapor Badia de Sabadell les exposicions ,"Obre't en català" i "El català ? És chévere!", que volen implicar tant als catalans com als nouvinguts per fomentar la llengua catalana com a eina de cohesió social.
Aquestes exposicions, presentades per la Plataforma per la llengua i amb el suport de la regidoria d'Educació i Nova ciutadania de l'Ajuntament de Sabadell, compten també amb l'adhesió de les entitats de persones immigrades de la ciutat, i es podran visitar en aquest espai fins el 19 de desembre.
"El català? És chévere!" va dirigida a la població nouvinguda i concretament a la població catalana d'origen llatinoamericà, i explica, de manera gràfica i entenedora, alguns aspectes de la llengua catalana, inclou apunts sociolingüístics i mostra, finalment, els avantatges que obtenen els qui l'adopten.
Per la seva banda, "Obre't en català!" s'adreça a la societat d'acollida i remarca la necessitat de parlar en català amb les persones nouvingudes que no coneixen la llengua. Mostra l'oportunitat que ens ofereix la nova immigració per tal d'abandonar actituds acomplexades i pròpies d'un context de repressió i adoptar formes més inclusives i obertes per relacionar-nos, sense renunciar a la llengua catalana. L'hàbit de canviar la llengua amb les persones d'origen estranger, tot i ser molt comú entre els catalanoparlants, és força excepcional en altres comunitats comparables d'estats democràtics. Es tracta d'una conducta que impedeix a aquestes persones l'accés a la nostra comunitat lingüística, i en molts casos les condemna a portar l'etiqueta d'immigrants.
L'objectiu d'aquestes dues exposicions és fer-nos reflexionar sobre la importància que té l'acollida lingüística en la nostra societat. Totes dues formen part del conjunt d'eines que promou, des de l'àrea d'acollida lingüística, la Plataforma per la Llengua i que ofereix a entitats i ajuntaments del nostre país per tal d'ajudar-los en aquest objectiu d'acostar la nostra llengua a les persones nouvingudes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada