SANT JORDI AMB LLUÍS LLACH I RUMBA CATALANA A BERLÍN
Cada 23 d'abril s'escau una de les celebracions més esperades pels catalans: la diada de Sant Jordi. El país sencer s'engalana, en una jornada festiva i popular plena de llibres, roses… i riuades de gent a places i carrers. L'origen d'aquesta festa tan singular la trobem en una barreja de tradicions i costums d'èpoques diferents. Coincideix el fet que Sant Jordi sigui patró de Catalunya amb el costum medieval de celebrar una fira de roses, també anomenada dels enamorats, al Palau de la Generalitat de Barcelona. A aquestes tradicions s'hi va afegir, l'any 1926, la celebració del Dia del Llibre, reconeguda per l'Unesco el 1995. El resultat és una festivitat única al món, molt estimada pels catalans i admirada pels forasters que han tingut ocasió de conèixer-la.
L'origen de la festivitat
Segons la tradició popular, Sant Jordi era un militar romà nascut al segle III a la Capadòcia. El sant va negar-se a portar a terme l'edicte de l'emperador Dioclecià, que ordenava perseguir els cristians, i per aquest motiu va ser ser martiritzat i decapitat. Molt aviat es va començar a venerar com a màrtir a la part oriental de l'Imperi Romà i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.
La versió de la llegenda més popular a Catalunya explica que a Montblanc (Conca de Barberà) hi havia un drac terrible que causava estralls entre homes i bèsties. Per apaivagar-lo, s'escollia per sorteig una persona que era donada en sacrifici al monstre. Un dia la sort va assenyalar la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si no hagués estat per l'aparició d'un bell cavaller –Sant Jordi- que es va enfrontar al drac i el va matar. La tradició afegeix que de la sang vessada en va néixer un roser de flors vermelles.
Sant Jordi en l'actualitat
Les xifres que mou aquesta diada són espectaculars, tant pel que fa a la venda de llibres com de roses. Totes les ciutats i pobles de Catalunya vesteixen els seus carrers principals de senyeres, on llibreries i entitats diverses omplen llargues taules amb els últims títols en llengua catalana i castellana, així com reedicions de vells èxits. Segons el Gremi de Llibreters de Catalunya, es calcula que l'any passat es van vendre llibres per valor d'uns 20 milions d'euros, l'equivalent al 17,5% de la facturació anual de les llibreries. El nombre d'exemplars venuts va ser d'un milió i mig aproximadament.
Des de fa uns anys, la festa s'ha internacionalitzat i ciutats com Washington, Londres i també algunes ciutats d'Alemanya organitzen activitats al voltant de la diada. En el cas d'Hamburg i Berlín, els casals catalans han organitzat sengles concursos literaris: El Pont Blau convoca el I Premi Literari Infantil i Juvenil Europeu, exclusiu per a nens dels casals inclosos a la Xarxa Europea. El termini de presentació d'obres és obert fins el 12 d'abril, i les bases les podeu consultar aquí. Pel que fa al Katalanischer Salon berlinès, per quart any consecutiu organitza uns Jocs Florals, les bases dels quals podeu llegir aquí. La data límit per presentar-s'hi és el 15 d'abril.
Programa de luxe a Berlín
Al llarg del dia 23 d'abril, que enguany és un divendres, la capital alemanya serà escenari d'una intensa activitat cultural per commemorar i compartir la festa de Sant Jordi. La Delegació de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Ramon Llull, juntament amb el Casal Català de Berlín, organitzen els actes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada